6.5.10

Bayrak kanunu

bayrağı her canı çeken, her canı istediği yer ve zamanda, canı istediği şekilde açamaz. böyle yaparsa bayrak kanununa muhalefet etmiş olmaktan suç işlemiş olur.

çok küçüktüm. babamın makam otosunun ön kısmında, kılıfında, bayrak dururdu. çok isterdim ki o kılıfı çıkarayım da türk bayrağı böyle nazlı nazlı sallansın. babam çok kızardı. ta o zamandan öğrendim. bayrak ancak belli günlerde, örneğin cumhuriyet bayramında, ya da ulusal egemenlik bayramında kılıfından çıkarılıp özgür bırakılabilirdi.

evinin balkonuna daimi bayrak asanlar, ya da son model otomobillerine binip kurtçuk işaretiyle terörü lanetleyip vatan kurtaranlar bilsin isterim. suç işliyorlar.

evlere bayrak asılmasını hoş karşılamıyorum. ya da orada burada elde bayrak dolaşılmasını. çünkü bu toplumsal ayrımlaşmaya götürüyor işi. aşağı komşum evinin balkonuna bayrak astığında, ben de balkonuma bayrak asmazsam, o benden daha çok sahipleniyor bu memleketi sanki. ve iş o raddeye gelecek ki, sanki, evinin balkonuna bayrak asanlar ile asmayanlar, belli iki karşıt kutbu imliyor olacaklar.

fakat şunun da altını çizmek lazım. bu kanunu çıkaranlar böyle bir toplumsal farklılaşmayı öngörüyor falan değildi,, ya da öngördülerse bile niyetleri bu değildi. her yere bayrak asılamamasının, kanuna göre, çok basit başka bir sebebi var. o bayrak yıpranabilir, kirlenebilir, yırtılabilir vs. her ne ise. zaten bu yüzdendir ki, kanunlara göre çok açık bir suç işleniyor olmasına rağmen, bayrak taşıyanlar cezalandırılmıyor.

not: biri gelip size soracak olursa, yahu sen bayrak kanununa muhalefet ediyorsun, bu ne iştir diye,, ona deyin ki, bayrağın ölçüleri bellidir, benim taşıdığım o ölçülere uymadığına göre ben suç işlemiyorum. ama bunun bir de sakıncası var, tabii. eğer taşıdığın bez parçası, kanunla belirlenmiş bayrak ölçü ve nizamına uymuyorsa, cezadan sıyırıyorsun, fakat bu sefer senin taşıdığın da, bayrak olmuyor artık.

iki ucu boklu değnek, anlayacağınız. ama bu memlekette, gidişat o ki, siz ne taşıyor olursanız olun, size söz söyleyen biri olmayacak. "hassasiyetler", anlayacağınız. müsterih olabilirsiniz

bayraklara, özellikle milli bayraklara eskiyince ne olur

bayraklara, özellikle milli bayraklara eskiyince ne olur? resmi binalara asılan dev bayraklar mesela.. yırtılınca, solunca sessizce toplanıp gizli ekiplerce usulca yakılır mı, parçik pinçik mi edilir, öyle çöpe mi atılır? bu kutsallığın cadılar gibi çöküşüne inanmışlar ne der? her an işe alınan gıcır bayrakların aksi, emekli bayraklar nerede toplanır? siz mesela, ahali, bayrağınız küflenince onu gazete kağıdına sarıp mı, nasıl?

Bayrak etimolojisi

etimolojisi çok net değildir. eski türkçede badruk biçimindedir. kâşgarlı’da /t/ ile batrak biçiminde görülmesi dikkat çekicidir: ‘ucuna bir ipek parçası takılan mızrak; savaş günü atlı süvarilerin yerini belli etmeye yarar’. (eski türkçedeki -d-’lerin günümüz türk dillerinin çoğunda -y- olduğu bilinir, ama -t- için böyle bir durum yoktur.)

özbekçe bayrok, azerice bayrag, kazakça (dial.) bayrak (standart dilde tuv), nogayca, başkurtça, balkarca, gagavuzca, karakalpakça, kumukça, tatarca, uygurca bayrak. türkmencede bayrak ‘ödül, mükâfat’ anlamındadır, ‘bayrak’ içinse baydak kullanılır.

hasan eren “batır- kökünden geldiği anlaşılıyor” derken /t/ ve /d/ karmaşasına açıklık getirmeye pek çalışmadan sancak örneğini verir. eski türkçede ‘mızrak’ anlamında kullanılan sancak (< sançgak < sanç- ‘saplamak’ + -gak) da yapı olarak kâşgarlı’nın batrak’ına benzediği gibi anlamca da benzer bir gelişme göstermiştir. ancak yine de seslik sorunlar ortadadır ve nişanyan'ın bayrak’ın batır- fiiliyle birleştirilmesini zorlama olarak nitelendirmesi temelsiz sayılmaz. öte yandan hasan eren türkmence baydak biçiminin (derleme sözlüğü'ne göre kars ığdır’da baydah biçimi tespit edilmiştir) seslik bakımdan bayrak'la birleştirilemeyeceğini de belirtir.

türkçeden birçok dile geçmiştir: arapça (ırak, lübnan, mısır…) bayrak, (libya) barek, (buhara arapçası) bayrok (< özbekçeden), farsça beyrek, kürtçe bérek

eski türkçede ‘bayrak’ karşılığı kullanılan urungu/uruñu aynı zamanda ‘savaşçı (‘vuruşan, çarpışan’)’ demektir. uruñu moğolcaya orungga (orongo) ‘bayrak, sancak, pankart’ olarak geçmiştir

milli bağımsızlığın ve devlet olmanın sembolü

Milli bağımsızlığın ve devlet olmanın sembolü. Amerika'da da böyle, Küba'da da.

Türkiye'de sembolize ettiği şeyler flu milletin gözünde. bayrak yakıldı, koşun, sokaklara dökülün! neden? e bayrak o, bizim milletimizin bayrağı! eee? millet ne demek? millet bayrak demek. bayrak ne demek? bayrak millet demek. harika. Seka kapatılıyor haberin var mı? var. e neden sokaklara dökülüyorsun, senin milli bağımsızlığın orada kağıt üretmene bağlı. nasıl yani? senin okuduğun Türk gazetelerinin kağıdı yurt dışından ithal ediliyor. hadi ya? evet ya, niye sahip çıkmıyorsun milli bağımsızlığına? ama bayrak kadar önemli bir şey yok. yakında bayrağını yaptığın bezi de ithal edeceksin. bayrağa küfrettin, vatan haini. peki.