16.12.21

METAVERSE NE KADAR GERÇEKÇİ?

Son zamandaki popüler metaverse kavaramı ne kadar gerçekçi. İnsanlar oyunlarda arsa satın alıyor. TV anahaber bültenlerinde metaverseden arsa almaktan bahsediyor. İyide hangi metaverse. Benim metaversem instagram kardeşimin Minecraft oyunu, komşu amcamınki facebook. Peki asıl metaverse nerde?. Sorun burda asıl metaverse yok. ya da en azından şimdilik yok. Yani insanların sanal alemde en çok zaman harcadıkları yerler onların metaverseleri. Fakat bu metaverselerin ortak bir paydası yok gibi. Yani ben metaverse evrenime geçtiğimde bu evren CSGO oyunu ise PUBG metaversesi ile bir ayrı dünyalara düşmüş oluyorum. Dolaysıyla alakasız evrenlerden hiç bulunmayacağım dünyalardan arsa almak biraz saçma. 

Metaverse kavramı, günümüzde giderek popüler hale gelen bir kavramdır ve birçok teknoloji şirketi bu konuda çalışmalar yapmaktadır. Metaverse, gerçek dünyadaki insanlar için sanal bir dünya yaratmayı amaçlayan bir teknolojidir ve herhangi bir platforma bağlı kalmaksızın tüm kullanıcılar tarafından erişilebilir olması hedeflenmektedir.

Ancak, henüz gerçek anlamda bir metaverse yoktur. Şu anda mevcut olan sanal dünyalar, farklı platformlara ve oyunlara bağlıdır ve birbirleriyle etkileşimleri sınırlıdır. Dolayısıyla, bu sanal dünyalarda yer alan arsaların gerçek dünya ile aynı değeri yoktur ve satın alma işlemi, sadece oyun içi bir etkinlikten ibarettir.

Ayrıca, farklı sanal dünyaların birbirleriyle uyumlu olması ve ortak bir platformda birleşmesi için standartlar ve protokoller belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, gerçek anlamda bir metaverse yaratmak için teknik ve yapısal zorluklar vardır.

Sonuç olarak, şu an için mevcut olan sanal dünyalar ve oyunlar, kendi içlerinde metaverse oluşturmaktadır, ancak birbirleriyle bağlantıları sınırlıdır. Gerçek anlamda bir metaverse yaratmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır ve belirli bir platforma veya oyun dünyasına bağlı olmadan tüm kullanıcıların erişebileceği bir sanal dünya yaratmak için standartlar ve protokoller belirlenmesi gerekmektedir.